Wednesday, December 29, 2010

Song Review: Firework-Katy Perry

Assalamualaikum..

This morning, I listened to a song by Katy Perry, Firework, while waiting for my sis who's still on the phone.
I've heard the song before coz some of my friends have sang the song..but i jas knew that the singer is Katy Perry and the title is Firework.

When i listened to it, i relate it to reality. It matched.

FIREWORK




Do you ever feel, like a plastic bag
Drifting through the wind, wanting to start again
Do you ever feel, feel so paper thin
Like a house of cards, one blow from caving in
Do you ever feel, already buried deep
Six feet under screams but no one seems to hear a thing
Do you know that there's still a chance for you
'cause there's a spark in you, you just gotta ignite
The light, and let it shine
Just own the night like the forth of july


the first stanza, it tries to dig of what we felt about ourselves  now and before. Have we ever felt of what she mentions in the song? 
The feeling of useless like an unwanted plastic bag, like a weak thin paper. couldn't defend itself when the wind blows.


and the main one of what she wants to stress is the feeling of keeping everything in ourselves; happy, sorrow, problems, dissatisfaction and more.


However, it can be solved becoz, we are a great person but we just need a push to ignite the courage to face our fear.

'Cause baby your a firework
Come on show 'em what you're worth
Make 'em go 
Ah!, Ah!, Ah!
As you shoot across the sky
Baby you're a firework
Come on let your colours burst
Make 'em go 
Ah!, Ah!, Ah!
You're gonna leave 'em all in 
Awe! Awe! Awe!


She convinces us by saying " you are a firework" where personally i think it means " come on! you are more than just an ordinary person! You can do it."


Show them to those people who think you cant, who mess up with your head..We need to show what we really want, what we really are. do not torture our soul just to satisfy those people. You live for yourself not them.


You don't have to feel, like a wasted space
You're original, cannot be replaced
If you only knew what the future holds
After a hurricane, comes a rainbow
Maybe a reason why, all the doors are closed
So you could open one, that leads you to the perfect road
Like a lightning bolt, your heart will glow
And when it's time, you'll know
You just gotta ignite
The light, and let it shine
Just own the night, like the forth of July

'Cause baby your a firework
Come on show 'em what you're worth
Make 'em go 
Ah!, Ah!, Ah!
As you shoot across the sky
Baby you're a firework
Come on let your colours burst
Make 'em go 
Ah!, Ah!, Ah!
You're gonna leave 'em all in 
Awe! Awe! Awe!

Boom Boom Boom
Even brighter then the moon moon moon
It's always been inside of you, you, you
And now it's time to let it through

'Cause baby your a firework
Come on show 'em what you're worth
Make 'em go 
Ah!, Ah!, Ah!
As you shoot across the sky
Baby you're a firework
Come on let your colours burst
Make 'em go 
Ah!, Ah!, Ah!
You're gonna leave 'em all in 
Awe! Awe! Awe!

Boom Boom Boom
Even brighter then the moon moon moon
Boom Boom Boom
Even brighter then the moon moon moon


The other stanzas are just like the first and second. only the lyrics changed. i totally agree with this song.
Sometimes, I feel what the song tries to suggest. 
Sometimes, I care too much about what people would say, feel or think about me if i am not  what they would love me to be. I'm concern of what would happen to me if I dont have them besides me.


If I'm angry or unsatisfied with anyone, I wont show my true feeling. It's whether i show them a bit or, i just keep silent; write it in my diary, blog or cry silently.


and I hate when people call or remember about me when they need me. but when they don't, they choose to be with the person they like most and leave me alone. I hate it. very much. but i tell them not about that.


When i keep everything inside, i feel like firework is bursting in my chest. It feels pain but I let it burst inside. Just like the song.


p/s: if you disagree on what i wrote about me above, maybe you haven't know me better enough:P
well, maybe you would say, "why would i even bother."


LOL






If you burst fireworks in a closed box, what will happen inside the box?
It is whether, the box will be black or burnt.
but if you burst fireworks to the sky, it will be beautiful.
But, like a firework, if you did not use the right way to express your feeling, it might hurt other people.
If you are not careful of where you ignite the fireworks, it might blind someone, or hurt anyone.




JUST A THOUGHT FROM ME.

Monday, December 27, 2010

Chocolate Cake

assalamualaikum

hari ni sy masih lagi keseorangan..housemates semua balik lusa.
tadi buat kue tiaw tomyam.

tapi, tibe2 rasa nak buat kek. Haritu dah pernah sekali buat kek dipantau oleh Ummi Nadzirah.
tapi kek tu mcm x sponge...mcm bengkang roti pn ade.xtaw mane y silap buat..:(

jadi, time2 tgh ade smgt nak buat ni, trus sy pergi dapur. selepas search resepi cake..
sy jumpa satu website ni.
tapi kek dia besar sgt.sy nk wat y kecik jer..trial...utk housemates2 baru sy gak bile dorang balik nnti..
so, i decided utk ikut sume bahan y dia guna tapi buat amount saya sendiri..

Bismillahi tawakkal tu a'alallah

habis punggah laptop pegi dapur...
fortunately, baru kemas dapur.so, ade ruang^^

ayuh bermula!

bahan-bahan adalah
1 biji telur
2/3 cawan tepung gandum
1/2 cawan or less minyak masak
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan serbuk koko
satu sudu kecik esen vanilla
satu sudu kecik serbuk penaik
susu

dipukul telur sehingga menjadi kembang seperti saya^^
(dlm 10 minit gitu)

kemudian campurkan gandum, gula, minyak, serbuk penaik dan serbuk koko...
sebatikan 
(masa ni, outcome dia kering dan berketul2..tapi jgn panic)

dengan perlahan2 dan sedikit2, masukkan susu segar..sehingga mendapat adunan y tidak terlalu pekat dan juga tidak terlalu cair

ambil sedikit butter dan sapukan pada bekas
masukkan adunan ke dalam acuan 
sambil2 tu, boleh2 la panaskan oven dulu sekejap..(5 minit)


bakar pada suhu marked 4 atau 5 (kerana kuantiti sedikit)

silalah rajin2 menjenguk2..kot2 la dah masak...

kemudian bolehlah di sapukan topping coklat dan taburkan cebisan coklat serta menconteng di atasnya^^

tada!!
haruslah di edit gambar supaya nampak lebih menarik...
aspek kekemasan masih gagal-_-'

selamat mencuba!!!

p/s: walaupn x moist..tapi daku totap berbangga dgn hasilku ini
selamat makan housemates ku!





Saturday, December 25, 2010

Morocco's Ka Ching!

Assalamualaikum...

I've just totalled up the cost to Morocco..
this includes foods, accomodation, tickets fees for me, kakak and tour guiders....
it was unbelievable..i thought i've spent 500 GBP per person..but the truth is i only spent 200 ++ GBP per person!!!

well, not bad for 4 places:)

i think i wanna spent my summer there next year..i want to go to religious class and learn arabic with sisters in Morocco..
is it possible?:P

Friday, December 24, 2010

Terima Kasih daun Keladi

Assalamualaikum..

habis jugak tulis entry pasal ke Morocco walaupun cincai2 je..kalau nak tahu keseronokan travel kat Morocco ni, anda kena la cuba!

Kita ni, bila orang dah tolong.mesti la kena appreciate betul x?:D

Saya nk ucapkan terima kasih sgt2 pada sisters di Fez..kak syahirah, Effy dan Nita...sisters di Rabat, Madihah, Aman dan lain2 serta sisters di Kenitra,,Lily, Kak Kinah, Wawa, Kak Mun dan lain2..

terutamanya Tour guiders kami y berdedikasi...Syahidah, Kak Syahirah dan Zaid..

Tour Guide y pertama


yang bertudung putih peach itulah orgnya


tgh ambik Master dah akak ni..sgt fasih berbahasa arab...boleh kate, org arab2 semua kenal akak ni..haa..
hebat  x hebatnya org Malaysia..
kak syahirah ni jugalah pelajar perempuan pertama dapat di Morocco..(rasanya)
fuh! sgt survival!

Tour Guide 2

yang sebelah Azwanida ini namanya Syahidah!

jgn pandang sebelah mata...org howt ni..kalau naik teksi time jalan2 hari tu...memanjang je org arab ni nk tackle Shahidah..kan mek dah kan??hehe

Shahidah ni baru second year...Shahidah x berapa fasih arab org Morocco dan lebih kepada Arab baku..namun, sy rasa insyaAllah dia akan mumtaz seperti kak syahirah..

ayat feveret Shahidah: nak pelompang ke ape pak cik ni,.gatal smcm je haih..*haha*

Tour Guide 3

Zaid namanya..dah tahun akhir..insyaAllah akan tamat ijazah..dan menurut Zaid, dia nak sambung Master di Morocco juga..haaaii..tabah sungguh pelajar2 Morocco ni..
Zaid ni org perak...dan sgt susah nk ada gambar dia pada hari tu.sbb tiap kali dia nmpk sy nk ambik gambar, terus dia lari jauh2..takut masuk dlm gambar...bagus2 betul ikhwan2 Morocco ni yer..:D
jgn slah fhm yer...ada 3 org kat bangku panjang ni..dan ramai org di sekitarnya..
gmbr ni diambil masa tgh berhenti rehat dekat Masjid lama tu...tgh berbual2 tentang hal2 santai...

apa2 pn..terima kasih semuanyaaa...sgt dikenang jasa mu2


igt nak pergi lagi Morocco..tapi nnti bkn utk tourism je..nak masuk sekali kelas mengaji y pelajar2 perempuan Morocco (Kenitra) masuk. agak2 dpt x?hehe..summer ni..yop ke Morocco lagi:p

Morocco's Invader: Episode 3

Assalamualaikum

saya rasa entry kali akan pendek.hehe..tp gambar akan banyak.
sebab cerita y sy dengar utk episode tiga.sgt byk dan x mampu nk igt semua.

Mulanya, memang sy dan kakak berada di Kenitra.rumah sisters merangkap kawan2 kak Ummu.
tapi, pada pukul 2 pagi.kami semua mengambil keputusan mengejut untuk ke Marakesh atas saranan dari Lily.
dan sememangnya tepat saranan itu!!

2.20 pagi.saya dan azwanida naik train ke Marakesh.

Kami sampai dalam pukul 8.15 pagi..dan terus ke tandas kerana tidak tahan kesejukan y merangsang pundi kencing untuk penuh.

Rupanya, tgh2 kami 'bercinta' dalam tandas, Ustaz Zaid y mana sy pggil dia Zaid je, sudah lama tggu..maaf yer Zaid.

Zaid y bagai memahami kelaparan kami, terus mmbawa dua anak dinosaur ini ke kedai makan...

bangunan cantik pertama y saya tgk bila jalan2 cari mkan

Habis je makan,  kami teruskan agenda utama kami...gambar di atas ni, saya snap dlm perjalanan ke Palais Badii.
Zaid kata, kalau waktu malam, lagi byk pertunjukan dan mmg dah jadi adat org Marakesh dah pn...pandai jugak org kat sini bersosial



Palais Badii milik Sultan Ahmad Al Mansor ad Dahbi

Sgt cantik sebenarnya Istana ni. tapi org Morocco tidak menjaga tinggalan sejarah berharga ni.banyak2 batu2 cantik dan marmar2 y dicuri..

dinding y dah dicuri marmar2 dan batu berharga..

ada 2 kolam..sangat cantik!! anda ptut datang!

Bila tnya Zaid apa gunanya kolam ni. dia xnak cerita.katanya dasyat...jadi sy buat kesimpulan, agaknya Sultan pernah bunuh rakyat dia dlm kolam ni..hehe

penjara dari pandangan atas.



sgt luas istana ni...sayang....
kalau lah istana ni masih elok..mesti sgt cantik!!

Istana ni dah wujud sejak 1500 masihi..so, nak2 sama dgn kewujudan Melaka la kan?

tempat kedua plak, Palais Bahia.

haaa.cerita y ni sy igt sket...

Dahulu, ada sorang sultan ni.dia ada dua anak. Moulay Abd Hafit dan Moulay Abd Aziz..walaupn Abd Hafit lagi tua, tapi takhta jatuh kepada Abd Aziz. Sultan Morocco bukan bagi takhta pada anak y lebih tua mcm kat Malaysia..tapi bagi pada anak favourite. akan tetapi, anak bongsu dia ni xpandai mentadbir..
Abd Aziz ni dah bazirkan kuasa, harta dan segala2nya..Malah y berkuasa adalah perdana Menteri dia...y di atas ni adalah gmbr istana Perdana Menteri tersebut..dan kisah ni masih baru lagi..sekitar 1900-an gitu...

ukiran y cantik


Sebelum balik ke Kenitra, kami sempat lawat Masjid Paling lama di Morocco..malah sempat juga melawat kawasan setinggan Marakesh dan sesat sebentar di dalamnya..:D


Masjid ini berada tepi jalan


masjid ni dibuka pada sesetengah waktu saje.kalau dah lewat, dah xleh solat dlm ni.dan masjid ni y agak lewat start solat berbanding masjid2 lain...jadi y mana terlepas solat kt masjid lain, sembahyang kat sini..kalau terlepas gak kat sini, kau cari la mana2 tempat nk smyg..

Sangat seronok berada di Marakesh..walaupn Zaid ni lelaki..tapi kami agak selesa bertanya dgn dia sampai dia xterlayan soalan2 kami..Maaf ye..hehe..tapi rasenye Zaid plak y malu2 dgn kami..heee~ ~











Morocco's Invader: Episode 2

tAssalamualaikum...
(dah lame tulis entry y ni..sjak habis lawat Rabat..tp baru boleh publish..sbb internet slow haritu dan gambar sgt la tidak boleh diupload.)

Alhamdulillah..semalam selepas sampai ke Rabat Ville, Madihah dan Aman datang ambik.. comel2 sisters yang belajar kat Maroc ni (morocco). sejuk perut mak mengadung..sesejuk stesen keta api Paddington.:p
Tapi xde plak gambar ngn dorang..aisey..xpe2.ade je gambar dgn tour guide berdedikasi lagi hot...Shahidah namanya..asif ye ukhti kalau salah eja. (ape enth asif tu..dah lupa:p)


Selepas menikmati hidangan lazat dan accomodation yang sgt selesa dari sisters Morocco, pagi2 lagi kami bgun dan dalam pukul 10, bertolak ke tempat pertama..iaitu Pasar yang saya xtahu namanya.:p pasar ni basically sgt luas mcm Kota Lama..byk brg y ada kt Kota Lama dijual kt sini..tp harganya....MasyaAllah..berkali ganda berbeza dari Fez. kalau Fez, 1 dirham, kat Rabat ni 5 Dirham...sabar je la sisters yang dok kt Rabat ni...Koyak rabak poket duit nk belanja barang kt sini saya rasa.:p

muka x pernah nk innocent.haish...


Lepas tu, kami gi jalan2 kat tepi mcm2 ala2 pelabuhan gitu la..and saya naik bot...(posing jek:p)

Kemudian kami ke Oudaya...


Oudaya ni ada sejarah dia...tapi Shahidah x berapa tahu sgt sbb sperti manusia normal sperti sy, beliau x berapa gemar sejarah dan mengaku sgt menyesal x belajar pasal sejarah.:p

tp dgn kefasihan Bahasa Arab Fushahnya, kami dpt tahu bahawa Kota Oudaya ni dibina oleh Moulay Ismail..
beliau ni pemerintah dan beliau lah y suruh bina kota Oudaya utk askar2.
kerana, zaman dulu, Morocco ni pernah diserang oleh Perancis. jadi Kota ni mcm dibina sbgai kubu pertahanan.

menemuramah pak cik gad.


xpasti plak Moulay Ismail adik beradik ngn Moulay Idris ke x..lupa nk tnye pak cik tu..hehe..lain kali dtg kita tnye yer.:p
pastu kami masuk lagi ke dalam..dan bertemu la satu pameran..


ingatkan pameran baju anak raja ke ape..rupanya pameran ada seorang artis ni (maybe terkenal la kat Morocco kot)


namanya adalah Maryam Chraibi..dia buat pameran ni dgn adiknya..tp adik dia ade di France..
tapi malu la nk tgk ilham2 dia..semua gambar bentuk badan perempuan..

Jalan2 di pantai dan disimbah percikan ombak2 y memecah dinding
(ayat nk jiwang..haha)




Kemudian kami ke Doreh Hassan..xtaw la camno nk eja dia..tapi bunyi dia camtu la..

Doreh Hassan ni adalah makam diraja..adala 3 org kerabat diraja ni..
yang plg tua nama Mohammad Khamis..dan lagi dua namanya Hassan Sani dan Moulay Abdullah..
nama nak hebat2 je dorang ni kan..biasa la..nama pn diraja..

org Morocco ni sgt sayang pada raja dorang.walaupun raja dorang hidup sikit la punya mewah dan rakyat plak banyak la punya daif..tapi rakyatnya sgt syg pada raja.hampir semua kedai y kami pergi ada letak gambar raja di kedai mereka..So, kita mcm mana?

pak cik ni tergelak2 bila kami serbu dia
*nampak kami ni jakun sgt ke pakcik?*



di sekitar kubur raja ni, ada 39 flag...(tapi saya bilang 3 kali dah..ada 38 je)
pak cik gad tu x bilang betul2 rasenye...pastu dok tanye la pak cik gak tu, ada simbol pape ke 39 flag ni...dorang x reti cakap arab fushah pulak dah..english lagi la....angguk2 geleng2 je la kitorang dengar dia ckp.

yang lucunya, pak gad y penjuru satu lagi..jeles tgk kami ckp dgn sorang pak gad tu je...hape2 je la dorang ni kan..haha

okay..pokus pokus.

bila dah tengah hari..perut memanggil2 minta ke kedai makan...Shahidah memperkenalkan satu mkanan ni...
saya x suka dgt..jadi dua org budak busuk itu y menghabiskan makanan y digelar Halazon (tp org arab situ ckp Halazu..xtaw la:p)

mcm siput kan? tp bukan siput sedut.
ayuh kita pokus lebih dekat

Halazon..errkk..mcm sipu khinzir pn ade..tp pakar mengatakan ia mmg bukan siput khinzir.

apabila sudah habis tour..maka kami pn bergerak lah ke destinasi seterusnya..iaitu Mahattoh Kenitra

Salam travelling dari:

syed khanz invader!! fi Maroc!

Tuesday, December 21, 2010

Episode 2...soon.

Assalamualaikum..

just arrived in Kenitra from Rabat. will update soon about episode 2. have so much fun with Sis Syahidah:)

hari  ni byk ckp bahasa arab walaupon nahu  dan grammar dia tah ke mana2.aahhaha

"nahnu Malaysi."
"nazhabu ila Doreh Hassan..Mungkin?"

Selamat Petang from Moroccon Invader! 4.55 pm.

Monday, December 20, 2010

MOROCCO'S INVADER: EPISODE 1

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, lepas melalui beberapa cobaan bahagian visa n etc...akhirnya saya dan kakak berada di bumi maghribi yang mana 99% adalah org islam. (jgn tnye kenapa x english..mood tgh kemelayuan:p)

Selepas 'crashlanding' dari pilot Ryanair (hampir tcabut nyawa asonye den ni ha) kami kena isi borang imigresen,

Alhamdulillah pastu ade org dah tggu dan terus di bawa ke hotel..13 pound for two person (1 night)

Pagi2 lagi, xsabar punya pasal, saya dan azwanida keluar jalan2 sekitar bandar Fez y dekat dgn hotel dan sempat la snap gambar. org Morocco ckp arab campur French sket. saya cam faham tang arab je la.bila byk bunyi french tu, tlopong je. beli roti time jalan2 berdua kat bandar tu pn, tanya : "Kam haza?" "wa haza?"

nak tgelak je bila igt balik.

then, kak syahirah, our kind Malaysian sister tolong tour guidekan kami. *happy!*

Kota Lama :Tinggalan Sejarah Yang Menarik

 Pintu Masuk Kota Lama

Takjub x takjub dgn kota ni, ia dibuka oleh seorang remaja berusia 13 tahun! Nama beliau adalah Moulay Idris. Basically, kota lama ni mcm Melaka versi Morocco. Orang Morocco dulu2 adalah org Barba (barbaric). dorang sgt kasar dan ganas. Moulay Idris adalah org arab dan beliau telah mmbuka kota ni dan menjadi pemerintah. Kota ni bkn setakat kota lama yang saje2 jadi tarikan pelancong mcm Kota A Famosa tu. Kota Lama ni menampung tempat tinggal dan pusat jual beli org Morocoo yang ada dlm kota tu. Kota ni boleh dikatakan Syurga Barangan Kulit dan org2nye berkehidupan practical.

cakap byk pn x guna bang.zass!! tgk gambar:

nak tau sejarah kena byk membaca la dek

kebijaksanaan org zaman dulu.
yang ni kena cer.saya rasa cam xsenang nak  tido kalau x cer yang ni. yang batang2 kayu berukir kat atas ni adalah jam.haaa...bijak an??an? cane dorang leh taw mase dgn hanya tgk kayu2 ni..
tgk pnjg kayu ker? lumut kat kayu ker?hehe..nehi he babuji..

row kayu yang kat bwh tu, dia ada piring kt setiap atas nye.ade air yang akan mnitik dari atas. So, bila dah penuh satu piring, kayu tu akan turun. menandakan satu jam dah berlalu. MasyaAllah..hebat kan?? idea ni adalah dari Fatimatu Fehrani. nnti saya cer psal dia. takjub beta ngn fatimah ni.


Moulay Idris ni dah meninggal dah..dan ni la makam dia. Makam dia dalam masjid. Masjid ni dia y bina sndiri dan dalam ni sgt unik.

rasa mcm kat istanbul pn ada

doa pertama Moulay Idris bila dia buka kota lama
khutbah pertama Moulay Idris

dikatakan lukisan nama ALLAH yang pertama
lupa plak.pertama di Morocco ke dunia.sorry



tempat ambik wudhuk
dorang juga percaya kalau minum air ni, akan jadi bijak.



yang x bestnya, dorang ni mcm ade kepercayaan khurafat sikit. nampak x org y berdiri kat makam Moulay Idris tu? Dorang mcm percaya y kalau berdoa di makam encik Moulay ni, doa dorang akan dikabulkan.
Part yang bagusnya, dorang sgt punctual solat dan selalu berzikir. Alhamdulillah...kita ikut contoh yang baik la yer!

satu lagi cerita menarik adalah, ada satu pemerintah ni nama dia Bouinania. Anak perempuan dia nama Fatimatu Fehrani.yang saya cer tadi kan. Saya sgt takjub la dengar cerita dia ni dari kak Syahirah. Dia adalah org yang bina sekolah dan universiti pertama kt Morocco ni. dan dengar katanya, Universiti dan sekolah yang dia bina tu lagi lama dari Universiti Al-azhar. Kebenarannya?? Hanya pengkaji sejarah je la yang tahu.

Zass!! layan gambar lagi:
pandangan dari luar pintu masuk ke sekolah idea fatimahtu fehrani

yang xbestnya, fatimah punya idea tp ayah dia dpt nama.aisey..nama sekolah ni Medresa Bouinania.ni kes2 lembu punya susu sapi dapat nama la kot.

tempat wudhuk
basically, sekolah ni macam sekolah funduk la.belajar itu arab sama quran la..ada faham?:p
belakang kami tempat kami berdiri adalah area budak2 zaman dulu mengaji alquran, hadis, etc.
Universiti idea dari Fatimah dijadikan masjid Qaraouiyine. 

tempat wudhuk dan sekitarnya adalah tempat solat. 
relax je kan? xleceh
kat atas tu adalah jam PALING tepat di dunia!
kat bawah dia: org yang PALING tepat untuk jadi model kepadanya.haha

dataran yang SANGAT luas sebelum menghampiri gerbang keluar
p/s: nampak x gerbang yang berukir tu?

Yang saya tunjuk dalam ni hanyalah 50 % dari apa yang saya lihat. bayangkanlah. 3 jam kot saya tour dalam kota ni. Kota ni dibina kat tempat yang agak berbukit. so, kalau masuk ikut pintu gerbang kat atas ni, memang semput la nak daki ke atas. Kak Syahirah ni sgt bijak. dia start dari atas trus ke bawah. so, walaupun  kitorang dah berjalan 2 km (panjang kota ni) tapi x rase letih sgt pon.
antara benda lain yang kami tengok adalah:

masjid orang kaya2
bagus apa.kaya tapi beriman. org mcm ni bagus wat suami (kalau muda:p)

pembetulan cerita: ada org kaya ni.dia xde pewaris. so, dia xtaw ape nk buat dgn harta dia. boleh je dia nk derma kt sy. tp sy x lahir lagi kan time tu. haish...dia pn infaqkan harta dia buat masjid ni...hehe ..yang pntg dia kaya la kan.betul x??kan?kan? (cover malu)

Jom main teka2:
teka kucing ni tgh watpe?
teka pak cik watpe?
teka berapa usia alat yang pak cik ni guna
*usia pak cik jgn teka* pesan pak cik itu:p

So, itu je la yang dpt saya kongsikan. setakat ni sgt best kat Morocco!! sgt teruja dan amaze dgn sejarag islam. kalau korang jenis yang sukakan sejarah, sgt disyorkan dtg sini. kalau korunk jenis suka beg handmade mcm kat sarawak tu. sgt disyorkan jugak.sbb sgt lawa dan murah!!

dan tadi, lepas naik kereta api selama 3 jam lebih dari Fez, berbekalkan bahasa arab berkarat sy sikit2 (nak jugak ckp), akhirnya kami berjaya sampai kat Rabat. esok jalan2 kat Rabat then ke Kenitra by train. doakan kitorang selamat ye!

salam!

p/s: sori entry pnjg. ada video kak syahirah ckp arab french..tp lmbt kot nk upload.lainkali yer.:P
sgt salute ngn pelajar morocco kat sini. tabah dan bijak!


jawapan teka teki: 
1) kucing tgh tido
2) pak cik tgh buat benang (alaaa..benang y kita guna wat jahit baju tu)
3) usia alat tu 150 tahun.